Yıldızlar Avrupa Şampiyonu Bosna Hersek!

Yıldızlar Avrupa Şampiyonu Bosna Hersek!

2015 U16 Avrupa Şampiyonasının final karşılaşması büyük bir heyecana sahne oldu. Turnuvanın flaş ekibi olan Bosna Hersek ile ev sahibi Litvanya, şampiyonluk için karşı karşıya geldi. Bosna Hersek, sahadan 85-83 galip ayrılarak tarihinde ilk kez Yıldızlar kategorisinde Avrupa Şampiyonu oldu.

Yıldızlar Avrupa Şampiyonu Bosna Hersek
Yıldızlar Avrupa Şampiyonu Bosna Hersek

Sezonun altyapılar kategorisindeki son karşılaşmasının ilk sayıları Bosna Hersek’ten geldi. Njegos Sikiras vurduğu smaç ile takımına ilk sayıları kazandırırken, geri adım atmayacaklarının sinyalini de verdi. Maça çok iyi başlayan Boşnaklar, ev sahibi ekibin oyunun içine girmesine izin vermedi. Hücumda Dzanan Musa ile etkili oldular ve skoru 10-2’ye getirdiler. Bu dakikada Litvanya’nın molası geldi. Moladan iyi dönen Litvanya takımı Uleckas, Sargiunas ve Vasilauskas üçlüsü ile sayılar bulmayı başarsa da skor üstünlüğünü eline alamadı. Boşnaklar önde götürdüğü periyodun son bölümünde yine Dzanan Musa ile etkili oldular ve farkı 7’ye kadar çıkardılar. Bosna Hersek periyodu 26-19 önde kapatmasını bildi. Maçın 2. Periyoduna Litvanya iyi başladı. Pota altında Lukas Kisunas ile sayılar bulan Litvanya, sayı farkını azaltmayı başardı ve skoru 26-24’e kadar getirmeyi başardı. Ancak bu dakikadan sonra Bosna Hersek, yine kaçan taraf oldu. Dzanan Musa’nın yanında, oyun kurucuları olan Sani Campara ile de etkili olan Bosna Hersek, farkı açmaya devam etti. Devrenin son bölümünde de yine Dzanan Musa ile etkili oldular ve farkı çift hanelere çıkartarak soyunma odasına 50-37 önde gitmesini bildiler. Bosna Hersek’in bulduğu 50 sayının 42’sinin altında Dzanan Musa, Sani Campara ve Njegos Sikiras üçlüsünün imzaları vardı.

Maçın ikinci yarısı, Litvanya’nın sayılarıyla başladı. Ben onlardan sert bir geri dönüş bekledim ancak pek öyle olmadı. İlk yarı da Dzanan Musa’ya hücumda çok yardımcı olan Sani Campara, bu periyotta sorumluluk alan oyuncu oldu. İçerden ve dışardan takımını taşıyan Campara, oyunun Bosna Hersek’te kalmasını sağladı. Litvanya ise periyodun son bölümüne kadar Bosna’nın ataklarına çare bulamadı. Periyodun son bölümünde ise içerden Velicka ile etkili oldular ve farkı 10 sayıya indirdiler. Bosna Hersek son periyoda 69-59 önde girdi. Maçın son periyodunda mükemmel bir mücadele vardı sahada. Son periyodun ilk bölümüyle birlikte Litvanya havaya girmeye çalıştı. Özellikle Balciunas ile içerden sayılar buldular. Bosna Hersek ise taraftarın da baskısıyla bir adım geriye çekildi. Arnas Velicka’nın da sorumluluk almasıyla skoru 81-79’a getiren ev sahibi, çok umutlandı. Ancak bu dakikada Dzanan Musa devreye girdi. Tüm turnuva boyunca dış atışlarda büyük sıkıntı yaşayan Boşnak Forvet, maçın en kritik anında çok uzaklardan bulduğu isabet ile bir nevi şampiyonluğu getirdi. Son bölümü de akıllıca oynayan Bosna Hersek, karşılaşmadan 85-83galip ayrılarak, Yıldızlar Avrupa Şampiyonu oldu. Tarihinde bu yaş kategorisinde ilk kez Avrupa şampiyonu olan Bosna Hersek’te, Dzanan Musa turnuvanın ‘’En Değerli Oyuncusu’’ seçildi. Yıldız Milli Takımımızdan da Onuralp Bitim ve Ahmet Can Duran turnuvanın ‘’En İyi Beşine’’ seçilme başarısı gösterdi. Turnuvanın ‘’En İyi Beşi’’ şu şekilde;

Arnas Velicka (Litvanya), Dzanan Musa (Bosna Hersek), Onuralp Bitim (Türkiye), Njegos Sikiras(Bosna Hersek), Ahmet Can Duran (Türkiye)

28 yaşındaki Baş Antrenörleri Josip Pandza ile şampiyonluğa ulaşan Bosna Hersek takımı, gerçekten olağanüstü bir işe imza attı. Onca zorluklara rağmen, kısıtlı kadrolarına rağmen bu başarıya imza atan Bosna Hersek’i ben yürekten tebrik ediyorum. Peri masalının sonu çok güzel bitti.