Yeniden Bosna Hersek’e davet

Yeniden Bosna Hersek’e davet

Son günlerde turizm sektöründe olan birkaç arkadaşla konuşma fırsatı buldum. Anlattıklarına göre, Bosna’da geçen günlerde yaşanmış olan sel felaketi nedeniyle, özellikle Türkiye’den gelmeyi düşünenlerden büyük kısmı ziyaretlerini iptal etme kararı almışlar. Bunu duyunca da elbette çok üzüldüm.

Aslında bekliyordum, çarşıda dolaşan az sayıdaki Türk ziyaretçiyi gördükçe de öyle olduğunu tahmin ediyordum ama tabii ilk elden duyunca insan başka etkileniyor. Eylemler olduğunda da benzer sonuçlarla karşılaşmıştık ve o zaman da yazımda “Asıl şimdi Bosna’ya gelme vaktidir” demiştim. Ne de olsa dost zor zamanda belli olur.

İlk olarak, şunu vurgulamak lazım ki selden etkilenen bölgeler turistik yerler değildir, Bosna ziyaretinizde gezmeyi planladığınız yerler değildir. Genellikle Bosna geziler Saraybosna, Mostar, Travnik ve belki Konjic şehri ile geçiyor ve bugün gelseniz bu şehirleri gezebilirsiniz. Bir başka önemli konu ise su ile mayınlar hakkında çıkan haberlerdir ki özellikle bu konu turistlerde korku yaratmış. Bosna’da mayınlı bölgeler hala var, evet, gerçi az sayıda, çoğu temizlendi. Sel olayında bazı bölgelerde de su mayınları açığa çıkardı. Ancak bu konu da, her ne kadar önemli olsa da, turistleri etkileyen bir konu değil çünkü yine mayınlı bölgeler zaten turistlerin gezdikleri bölgeler değildir. Kısacası, selden önce gelmiş olsaydınız yine o mayınlar vardı, ama gezdiğiniz yerlerle alakalı olmadığı için sadece sizin haberiniz yoktu belki. Şimdi ise üzücü bir şekilde haberiniz oldu.

Bu durumda Bosna’ya yapmayı düşündüğünüz gezileri iptal etmek Bosna’ya ancak daha büyük zarar verir. Asıl şimdi gelme vaktidir. Hatta gelmeden önce, uçağa binmeden önce, BALKAN yazıp 1866’ya SMS göndererek, AFAD’ın başlattığı yardım kampanyasına 5 TL bağışta bulunabilirsiniz. Göndermeseniz de, Bosna’ya yapacağınız ziyaret de bir o kadar önemlidir. O yüzden gelmeyi düşünen herkese bir sesim olsun; korkmayın, çekinmeyin, biletinizi şimdi alın.

Son olarak da…

Bosna’ya turist olarak gelin ama turist olarak kalmayın.

 >>>>Bosna Hersek Turu<<<<