Türkiye, Bosna Hersek için önemli bir ortak

Türkiye, Bosna Hersek için önemli bir ortak

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç, Türkiye’nin, Bosna Hersek için önemli bir ortak olduğunu ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin her yıl arttığını söyledi.

Şaroviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Bosna Hersek arasındaki ekonomik ilişkileri, ülkedeki yatırım imkanlarını ve bölgesel doğalgaz boru hattı projelerini değerlendirdi.

Bosna Hersek’teki Türk yatırımlarının ve iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine işaret eden Şaroviç, “Türkiye, Bosna Hersek için önemli bir ortak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi her yıl artıyor” ifadesini kullandı.

Şaroviç, Bosna Hersek tarafı olarak dış ticaret bilançosunun dengede tutulmasını ve Bosna Hersek’in Türkiye’ye daha çok ihracat yapmasını sağlamaları gerektiğini belirterek, “Şimdi Türkiye’den daha çok ithalat yapıyoruz ancak Türkiye ile imzalamış olduğumuz uluslararası anlaşmalar bize bu şansı sunuyor. Bunlardan biri de et ihracatı ile ilgili olan anlaşma. Bunun dışında süt ve bazı tarım ürünlerinin, sanayi ürünlerinin ihraç edilmesi ihtimali de söz konusu” diye konuştu.

Yatırımlar için istikrar şart

Bosna Hersek’in Türkiye’den, komşu ülkelerden ve diğer uzak ülkelerden yatırımcılar için daha çekici olabilmesi için her şeyden önce istikrarlı kurumlara ve öngörülebilir ekonomik hareketliliğe sahip istikrarlı bir ülke olması gerektiğini vurgulayan Şaroviç, bunun, ülkedeki iyi bir yatırım iklimi oluşmasının temeli olduğunu söyledi.

Şaroviç, ülkeye yatırımların gelmesi için devletin yanı sıra entite, kanton ve belediye yönetimlerinin, hatta ticaret odalarının ve derneklerin de katkı sağlaması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bakanlar Kurulu olarak çalışma saatlerimizin büyük bir bölümünü, dikkatimizi ve enerjimizi Bosna Hersek’in rekabetçiliğini arttırmak için kullanacağız. Bu çok önemli. Rekabet açısında bölgenin en kötüsüyüz. Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkeler bizi geçti. Birilerinin parasını bizim ülkemize yatırabilmesi için rekabetçilik açısından komşularımızdan daha iyi olmalıyız. İş yapabilme kolaylığını daha yukarılara çekmeli, ekonomik özgürlüğü arttırmalıyız ki yatırım atmosferi daha çekici bir hale gelsin.”

“Türk Akımı ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz”

Güney Akım Projesi’nin alternatifi olan Türk Akımı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Şaroviç, bunun yanı sıra Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek ve Hırvatistan’da geçecek İyon-Adriyatik Boru Hattı ile gelişmeleri de izlediklerini belirtti.

Şaroviç, Bosna Hersek’in enerjisini öncelikle AB ülkelerine ihracat yapma şartlarını yerine getirmeye harcaması gerektiğini vurgulayarak, bu konunun, Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı’nın ve genel olarak yeni hükümetin önceliklerinden biri olacağını söyledi.

Bosna Hersek’in Türkiye’ye 15 tonluk et ihracatının, Bosna Hersek’in çıkarına bir düzenleme olduğuna işaret eden Şaroviç, Bosna Hersek’in Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması’na sahip nadir ülkelerden biri olduğunu ve bunu en iyi şekilde kullanması gerektiğini vurguladı.

Şaroviç, Bosna Hersek’in Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) üyeliğinin önemine de işaret ederek, “Bosna Hersek’in WTO üyeliği hedeflerimiz arasında. Bu hedefimize yıl içerisinde ulaşıp ulaşamayacağımızı göreceğiz. Üyelik konusundaki müzakerelerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA, Almir Terziç