KOSGEB, Bosna Hersek’e Model Oluyor

KOSGEB, Bosna Hersek’e Model Oluyor

Türkiye’de işletmelerin büyük bölümünü oluşturan KOBI’lerin gelişmesi için yıllardır başarılı desek programları uygulayan KOSGEB, BIGMEV işbirliği ile Bosna Hersek’e model oluyor.

Türkiye’de işletmelerin büyük bölümünü oluşturan KOBI’lerin gelişmesi için yıllardır başarılı desek programları uygulayan KOSGEB, BIGMEV işbirliği ileBosna Hersek’e model oluyor. Bosna Hersek’teki küçük ve orta ölçekli girişimciler, Türkiye’de uygulanan destek programlarıyla KOSGEB’in mihmandarlığında dünyaya açılacak.

Bosna Hersek’in kalkınması amacıyla, ülkedeki girişimcilerinin yetiştirilmesini, bu doğrultuda KOSGEB benzeri bir kurumun kurulmasını ve sonuçta iki ülke arasındaki KOBI’lerin karşılıklı ticaret yapmasına yönelik eşleştirme faaliyetlerini kapsayan işbirliği protokolleri KOSGEB, BIGMEV ve BosnaHersek Federasyonu Kalkınma ve Girişimcilik Bakanlığı arasında 11 Mart Salı günü imzalandı. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlık Konsey üyesi Bakir Izetbegoviç’in de katıldığı, BIGMEV Saraybosna merkezinde gerçekleşen törende somut faaliyetlerin yer aldığı 2014 iş planı da imza altına alındı.

Bosna Hersek ile Ilişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BIGMEV) Başkanı Muzaffer Çilek, stratejik coğrafi konumu, zengin doğal kaynakları ve nitelikli işgücü ile AB’ye girmenin eşiğinde olan Bosna Hersek’teki KOBI’lere dayalı kalkınmanın desteklenmesine yönelik girişimlerin meyvesini verdiğini kaydetti.

Bosna Hersek Federasyonu Kalkınma, Girişimcilik ve Zanaat Bakanı Sanjin Halimovic’in KOBI’lere dayalı kalkınma projesine odaklandığını ifade eden Çilek, dünyada bir çok ülkeye rol model olan, Türkiye’deki KOBI’lerin eğitilmesine, gelişmesine ve önlerinin açılmasına önemli destekler sağlayan KOSGEB’in örnek alındığını kaydetti. Iki ülke arasındaki görüşmelerde KOSGEB’in işbirliğine sıcak baktığını ve somut adımlar atıldığını söyleyen Çilek, işbirliğinin hayata geçirilmesi için protokollerin imzaladığını dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI IZETBEGOVIÇ KATILDI

Bosna Hersek Federasyonu Kalkınma, Girişimcilik ve Zanaat Bakanı Sanjin Halimovic, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve BIGMEV Başkanı Muzaffer Çilek arasındaki işbirliği protokolleri Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir Izetbegoviç’in de katıldığı bir törenle Saraybosna’da BIGMEV merkezinde imzalandı.

Protokol kapsamında iki ülke KOBI’leri arasında işbirliğinin geliştirilmesinin ve KOBI’lerin küresel pazarda rekabet güçlerinin artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Çilek, “Ilk etapta Bosna Hersek’teki KOBI’leri eğitecek kişiler KOSGEB tarafından yetiştirilecek. Eğitimciler KOSGEB’in refakatinde BosnaHersek KOBI’lerini markalaşma, ihracat gibi alanlarda yetiştirecek. KOBI’lerin proje hazırlamaları teşvik edilecek. Ayrıca, iki ülke arasında işbirliğini hayata geçirmek amacıyla Bosna Hersek’te bir Eşleştirme Merkezi BIGMEV üzerinden kurulacak, bu merkez işbirliğine yakın firmaları bir araya getirecek, ortaklıklar başlayacak” diye konuştu.

Protokolün Bosna Hersek ekonomisi için çok önemli bir adım olduğuna işaret eden Çilek, “Bosna Hersek’in kalkınması için girişimciliği teşvik edilmesi gerekiyor. Türkiye bu konuda kendini kanıtlamış durumda. Türkiye’deki tecrübenin aktarılmasıyla Bosna Hersek ekonomisi için yeni bir dönem başlayacak. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne, ilgili bakanlıklara, KOSGEB yöneticilerine şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haberler.com

Comments are closed.