Dubai’den Bosna Hersek’e 4,5 Milyar Avroluk Dev Turizm Yatırımı

Dubai’den Bosna Hersek’e 4,5 Milyar Avroluk Dev Turizm Yatırımı

Bosna Hersek’te Dubai merkezli bir şirket binlerce ev, çok sayıda otel, bir hastane ve AVM’den oluşan 4,5 milyar avroluk, Avrupa’nın en büyük turizm yatırımı yapacak.

Dubai merkezli bir gayrimenkul şirketinin Bosna Hersek’te 4,5 milyar avroluk bir yatırım yapacağı bildirildi.

Yatırım kapsamında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’yı çevreleyen dört dağdan biri olan Bjelasica’nın eteğindeki Trnovo beldesinde binlerce ev, çok sayıda otel, bir alışveriş merkezi (AVM) ve bir hastane inşa edilecek.

Buroj Gayrimenkul isimli şirket tarafından yapılacak yatırımın temelinin önümüzdeki nisan ayında atılacağı belirtiliyor.
Bosna Hersek’te son yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinden giden turist sayısında ciddi bir artış oldu.

Bosna Hersek’te daha önce de Körfez ülkeleri tarafından çeşitli yatırımlar yapılmıştı ancak söz konusu girişimin bugüne kadar yapılanların en büyüğü olduğu kaydediliyor.

Kuveytli bir yatırımcı tarafından Saraybosna’nın 30 kilometre yakınına inşa edilen turizm tesislerinin yarın açılması planlanıyor. Başka bir bölgede ise Suudi bir şirket tarafından 200 villadan oluşan bir site yapılıyor.

Dubai merkezli şirket tarafından yapılan yatırımın ise 2016 sonunda tamamlanması bekleniyor.Şirket Yöneticisi İsmail Ahmet yaptığı açıklamada, ilk etapta yatırımın 920 milyon Euro civarında olacağını ve proje tamamlandığında toplam harcamanın 4.3 milyon Euroyu bulacağını belirtti. Buroj Ozone isimli proje 1.4 milyon metrekare alana yayılacak ve binlerce ev, oteller ve Bosna’nın en büyük alışveriş merkezi yer alacak.

Bjelasnica ve Igman Dağlarının eteklerinde bulunan Trnovo kentinde yer alacak olan proje 1984 Kış Olimpiyatlarının gerçekleştiği arazi üzerinde yükselecek. Merkez Saraybosna2ya 20 kilometre mesafede. Trnovo Belediyesi’nin izin prosedürünün tamamlanmasını bekleyen proje gelecek yıl Nisan ya da Mayıs ayında start alacak. Proje 99 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile hayata geçecek.

İsmail Ahmet, projenin toplamda 10 bin iş imkanı yaratacağını söyledi. “ Bu eşsiz proje ile gerçek amacımız Bosna Hersek’i Doğu Avrupa’nın turizm lideri haline getirmek ve bu ülkenin zengin doğal kaynaklarını yerel ve küresel müşterilere sunmak.

İnsanlar Bosna Hersek denildiğinde hemen savaşı hatırlıyorlar. Bu proje bu imajın değişmesine yardımcı olacak” Bosna savaşın hemen sonrasında çok büyük yabancı sermaye yatırımı çekti. Turizm bu şirin Balkan ülkesinin öncelikli sektörü ve hızla büyüyor. Bu yılın ilk beş aylık verilerine göre, giriş yapan turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 arttı. WTO Bosna’nın 2020’de en yüksek turizm artışına sahip üçüncü ülke olacağını öngörüyor.